Υπάρχουν πολλά λάθη που συναντάμε αρκετά συχνά και που μπορούν να στείλουν ένα βιογραφικό κατευθείαν στα αζήτητα. Σε καμία περίπτωση δεν θέλεις κάτι τέτοιο να συμβεί με το δικό σου βιογραφικό. Η Adecco είναι δίπλα σου για να σε βοηθήσει να αποφύγεις μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη.
Το βιογραφικό σου είναι μεγαλύτερο από δύο σελίδες;
Ιδανικά όχι. Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις μερικά «ακροβατικά» σε επίπεδο μορφοποίησης, αλλά θα πρέπει να χωρέσεις όλες τις σημαντικές πληροφορίες σε δύο σελίδες. Αν μάλιστα τώρα ξεκινάς την καριέρα σου, δεν υπάρχει κανένας λόγος το βιογραφικό σου να είναι μεγαλύτερο από μία σελίδα. Αλλά ακόμα και αν έχεις πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας, θα πρέπει να επιλέξεις εκείνες τις πληροφορίες που είναι πιο σχετικές με τη θέση για την οποία θέτεις τώρα υποψηφιότητα, ώστε και πάλι να μην ξεπεράσεις τις δύο σελίδες.
Σε κάθε περίπτωση μην προσπαθήσεις να ακολουθήσεις την παραπάνω οδηγία χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά γράμματα και εξαφανίζοντας κενά και διάστιχα. Ο κάθε υπεύθυνος στελέχωσης θα καταλάβει πως προσπάθησες να χωρέσεις περισσότερο κείμενο σε μία σελίδα και το χειρότερο είναι πως θα κάνεις το βιογραφικό σου τόσο δυσανάγνωστο που το πιθανότερο είναι να καταλήξει στον κάδο των αχρήστων.
Λοιπόν, για να μην μακρηγορούμε, παρακάτω κάποια μικρά κόλπα για να μορφοποιήσεις το βιογραφικό σου και να εξασφαλίσεις πως παραμένει ευανάγνωστο:
- Τα περιθώρια πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,5 εκατοστά.
- Το μέγεθος της γραμματοσειράς όχι μικρότερο από 11.
- Να είσαι συνεπής με τη χρήση των σημείων στίξης και τον τρόπο γραφής των ημερομηνιών.
- Να είσαι περιεκτικός/ή: Ανάφερε τα επιτεύγματά σου και τις αρμοδιότητές σου σε μορφή bullet-point.
- Να είσαι συγκεκριμένος/η:Χρησιμοποίησε συγκεκριμένα παραδείγματα που να δείχνουν πώς πέτυχες μετρήσιμα αποτελέσματα σε κάθε ρόλο.
Δεν έλεγξες την ορθογραφία στο βιογραφικό και τη συνοδευτική επιστολή;
Ένα μόνο τυπογραφικό ή ορθογραφικό λάθος είναι μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται για να στείλει το βιογραφικό σου στον κάδο. Η παρουσία ενός τέτοιου λάθους στο βιογραφικό σου είναι ένα σαφές σημάδι ότι είτε α) δεν έδωσες τη δέουσα σημασία για να το προσέξεις, είτε β) προσπάθησες να το διορθώσεις, αλλά σου ξέφυγαν και πάλι λάθη. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν πρόκειται να κάνει καλή εντύπωση σε έναν εργοδότη.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις λάθη στην ορθογραφία και τη γραμματική είναι να βάλεις όχι έναν, αλλά αρκετούς ανθρώπους του περιβάλλοντός σου να διαβάσουν το βιογραφικό σου. Ζήτησε από εκείνους που ξέρεις πως κατέχουν καλά τη γλώσσα (είτε την ελληνική είτε την αγγλική, ανάλογα σε ποια γλώσσα έχεις επιλέξει να γράψεις το βιογραφικό σου) να το δουν προσεκτικά και να σου υποδείξουν τα σημεία που τυχόν σου έχουν ξεφύγει.
Δεν προσάρμοσες το βιογραφικό σου για τη θέση για την οποία το έστειλες;
Όταν κάνεις αιτήσεις για διάφορες θέσεις εργασίας, μπορεί να μοιάζει δύσκολο και βαρετό να πρέπει να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου ανάλογα με την κάθε μια από αυτές. Είναι όμως κάτι που θα σε ανταμείψει τελικά. Όταν στέλνεις ένα γενικό βιογραφικό φαίνεται σαν να θέτεις υποψηφιότητα στα τυφλά και κάτι τέτοιο δεν δίνει και την καλύτερη εντύπωση.
Για να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου στη θέση που σε ενδιαφέρει, ξεκίνα πρώτα με το να διαβάσεις και να κατανοήσεις καλά την περιγραφή της θέσης. Ποιες απαιτήσεις είναι οι κυριότερες; Ποιες αρμοδιότητες είναι εκείνες που σχετίζονται άμεσα με τη δική σου εμπειρία, τις γνώσεις και τις δεξιότητές σου;
Μόλις κατανοήσεις καλά τις απαιτήσεις της θέσης και του εργοδότη, προσάρμοσε το βιογραφικό σου, ώστε οι πιο σχετικές πληροφορίες να είναι στην αρχή. Θέλεις ο υπεύθυνος στελέχωσης να προσέξει τη σχετική προϋπηρεσία σου αμέσως μόλις πιάσει στα χέρια του/της το βιογραφικό σου.
Έβαλες μερικές μικρές «υπερβολές» στο CV σου;
Πολλοί πέφτουν στον πειρασμό να μην είναι απόλυτα ειλικρινείς στις πληροφορίες που εισάγουν στο βιογραφικό τους προσπαθώντας να δείξουν πως έχουν τα προσόντα για τη θέση. Ίσως να νομίζεις πως μπορεί να τη γλιτώσεις και να μην σε καταλάβουν, αλλά το πιθανότερο είναι πως στη συνέντευξη η αλήθεια θα φανεί. Αλλά ακόμα και αν ξεφύγεις και δεν σε πιάσουν ούτε στη συνέντευξη, υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο εργοδότης να ζητήσει συστάσεις από προηγούμενους εργοδότες και συνεργάτες σου για να επαληθεύσει τις πληροφορίες που έχεις συμπεριλάβει στο CV σου και τα όσα είπες στη συνέντευξη.
Με λίγα λόγια μην το κάνεις! Αν σε καταλάβουν μάλλον θα μπεις σε κάποια black list και θα χαλάσεις και τη φήμη σου στο δίκτυο των συστάσεών σου.
Το βιογραφικό σου δημιουργεί την πρώτη εντύπωση για εσένα στον εργοδότη και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το εάν θα κληθείς σε προσωπική συνέντευξη ή θα απορριφθείς επιτόπου. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να μην υποπέσεις σε λάθη! Δεν μπορείς να ελέγξεις το εάν θα σε προσλάβει ένας εργοδότης, αλλά μπορείς να εξασφαλίσεις πως το βιογραφικό σου σε παρουσιάζει σαν ισχυρό υποψήφιο.